Možnosti zvyšování konkurenceschopnosti letecké dopravy - Mikulenka, Jiří (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na vybrané koncepty letecké dopravy, které mají potenciál zvýšit konkurenceschopnost tohoto odvětví. Hlavním cílem této práce je analyzovat a vyčíslit ekonomické a environmentální přínosy zavedení konceptu elektronického pojíždění a konceptu Free Route Airspace v podmínkách užití v České republice. V prvních dvou částech práce jsou popsány teoretické základy a důležité mezinárodní organizace působící v letectví. V hlavní části práce jsou popsány jednotlivé koncepty, uvedena metodika analýz přínosů a prezentovány výsledky. Z výsledků analýz jsou patrné hlavní přínosy zavedení obou konceptů a to ekonomického rázu z pohledu leteckých dopravců ve formě úspor nákladů spojených s pohonnými hmotami a ekologického rázu v podobě snížení množství produkovaných emisních plynů.