Migrace v České republice se zaměřením na Ústecký kraj - Smolík, Pavel (2016)
Diplomová práce prezentuje poznatky, týkající se teoretických přístupů k migraci a jejích souvislostí s trhem práce a aplikuje je na socio-ekonomické prostředí Ústeckého kraje. Práce na základě uvedených teoretických poznatků testuje několik hypotéz. V prvé řadě potvrzuje na statistických datech studii Miloslava Bahny, která tvrdí, že vstup České republiky do EU v roce 2004 se nijak zásadně neprojevil na migraci a obavy západních členských států byly neopodstatněné. Hlavního cíle práce je dosaženo na základě testování závěrů studie Iana Molhy ve třech krocích. Potvrzuje se, že cizinci neberou práci domácímu obyvatelstvu. V závěru práce jsou prezentovány výsledky rozsáhlého diplomového šetření mezi 512 studenty magisterského studia na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Přínos práce spočívá zejména v podrobném rozboru migračních procesů na území ČR, testování závěrů hypotézy zahraniční studie na prostředí českého regionu a hledání příčin dlouhotrvajícího nedostatku vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva v kraji.