Migrace v České republice se zaměřením na Ústecký kraj - Smolík, Pavel; Macháček, Jaroslav; Prát, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce prezentuje poznatky, týkající se teoretických přístupů k migraci a jejích souvislostí s trhem práce a aplikuje je na socio-ekonomické prostředí Ústeckého kraje. Práce na základě uvedených teoretických poznatků testuje několik hypotéz. V prvé řadě potvrzuje na statistických datech studii Miloslava Bahny, která tvrdí, že vstup České republiky do EU v roce 2004 se nijak zásadně neprojevil na migraci a obavy západních členských států byly neopodstatněné. Hlavního cíle práce je dosaženo na základě testování závěrů studie Iana Molhy ve třech krocích. Potvrzuje se, že cizinci neberou práci domácímu obyvatelstvu. V závěru práce jsou prezentovány výsledky rozsáhlého diplomového šetření mezi 512 studenty magisterského studia na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Přínos práce spočívá zejména v podrobném rozboru migračních procesů na území ČR, testování závěrů hypotézy zahraniční studie na prostředí českého regionu a hledání příčin dlouhotrvajícího nedostatku vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva v kraji.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses