Analýza vývoje měnových kurzů (případ zemí exportujících a importujících suroviny) - Slabý, Pavel; Mandel, Martin, 1962-; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato bakalářská práce má za cíl analyzovat vztah mezi měnovými kurzy vybraných zemí a cenami komodit, které tyto země exportují. Práce se snaží tento vztah blíže popsat a kvantifikovat. Vybranými zeměmi jsou Kanada, Japonsko, Norsko, Austrálie, Zambie a Burundi. Práce nejprve teoreticky popisuje vztahy mezi měnovými kurzy a fundamentálními veličinami. V druhé části je popsána metoda empirické analýzy. V práci je provedena korelační a regresní analýza a popsány jsou i některé problémy, s kterými jsem se při ekonometrické analýze setkal. Zmíněný vztah zkoumám v případě Kanady, Japonska, Austrálie i Norska na měsíčních datech nominálního efektivního kurzu od roku 2000 do konce roku 2015. V případě Burundi a Zambie zkoumám daný vztah od roku 1980 na ročních datech reálných efektivních kurzů až do roku 2014. Při analýze jsem zjistil, že dané měnové kurzy skutečně vykazují závislost na cenách daných komodit. Největší závislost vykazuje norská koruna na cenách ropy, naopak nejnižší závislost vykazuje japonský jen k cenám ropy.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses