Hodnocení bonity klienta - Ivašyna, Viktoria (2016)
Cílem této bakalářské práce je uvést metody, pomocí kterých banky hodnotí bonitu svých klientů ve smyslu schopnosti splatit poskytnutý úvěr. Práce se zaměřuje na bonitu právnické osoby. V teoretické části práce se definuje pojem riziko a podrobněji je vysvětleno úvěrové riziko. Dále jsou stručně představeny úvěrové registry v České republice a rating (externí a interní). V rámci kapitoly o interních ratingových modelech jsou popsané ukazatele finanční analýzy, které úvěrové analytici bank užívají při posuzování bonity podnikatelských subjektů. V praktické části jsou aplikovány uvedené metody na společnost Karlovarské minerální vody, a. s., výsledky jsou porovnávány s průměrnými hodnotami v odvětví a v závěru je vysloveno doporučení, zda má banka poskytnout dané společnosti úvěr.