Ekonomické faktory ovlivňující popularitu vlády - Hemrová, Nikola (2016)
Cílem této práce bylo zjistit, zda existuje vztah mezi popularitou vlády a stavem ekonomiky. Pro vlády Miloše Zemana, Vladimíra Špidly, druhou vládu Mirka Topolánka a vládu Petra Nečase byly sestaveny a ekonometricky testovány funkce popularity. Bylo zjištěno, že popularita skutečně závisí na stavu ekonomiky; u levicových vlád je hlavním faktorem nezaměstnanost, kdežto u pravicových vlád závisí popularita především na inflaci. Vedlejším úspěchem bylo potvrzení vnímání nezaměstnanosti a inflace dle logiky Phillipsovy křivky, a to u tří ze čtyř analyzovaných vlád. Mimo stav ekonomiky je pro Čechy zásadní také politická situace v zemi, především různé politické aféry a kauzy. Jejich vliv je natolik zásadní, že je možné prohlásit, že popularita vlády závisí hlavně na politickém dění, respektive na mediálním zpracování politického dění. Proto by bylo vhodné zamezit významnějšímu propojení politiků a médií, které je v současné době na neúnosné míře.