Současné trendy urbanizace na příkladu Mexico City - Kolářová, Kateřina (2016)
Cílem diplomové práce je identifikovat současné trendy urbanizace na příkladu Mexico City, které se patří mezi nejvíce urbanizovaná města na světě. Práce zkoumá dopady urbanizace z hlediska rostoucích sociálních a zdravotních problémů obyvatel v mexickém hlavním městě. Teoretická část práce popisuje základní pojmy, současné trendy urbanizace rozvojových a rozvinutých zemí a její pozitivní a negativní dopady. Praktická část je zaměřena již na samotné charakteristiky urbanizace Mexico City, na negativní dopady, které vznikají a na opatření, která město k jejich snížení využívá. Zvolená problematika byla vyřešena pomocí metody literární rešerše, komparace, analýzy dat a pozorování. Ke zpracování dat byly rovněž využity oficiálně dostupné statistiky.