Vize bankovnictví v roce 2025 - Veselá, Barbora (2016)
Práce přibližuje vizi bankovnictví v roce 2025. Pro odhad budoucího vývoje bankovního sektoru používá pravidla nového normálu a z nich vyvozuje tři normály, které charakterizují bankovní sektor v digitální době. Jedná se o kvalitativní, regulatorní a kvantitativní normál. Kvalitativní normál se projevuje zvyšováním kvality služeb v důsledku zvýšení konkurence na trhu, regulatorní normál je dán nařízeními dohledové autority, která se tak snaží stabilizovat bankovní sektor, a nakonec kvantitativní normál, který je důsledkem předchozích dvou normálů a projevuje se snižováním ziskovosti bank. V poslední části práce jsou identifikovány čtyři scénáře možného vývoje v bankovním sektoru. Nejpravděpodobnějším scénářem je scénář o transformaci banky v nových podmínkách trhu a spolupráce banky s FinTech společnostmi. Další tři možné scénáře jsou uberizace bank, block-chain, posledním scénářem je možnost, že bude pozice banky stejná jako dnes.