Vzdělávání a vzdělávací soustava Karlovarského kraje a její vazba na trh práce - Mužíková, Hana; Kouřilová, Jana, 1960-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem diplomové práce je odpovědět na otázku, zda nabídka absolventů středních, vyšších odborných a vysokých škol odpovídá potřebám trhu práce v Karlovarském kraji. K dosažení tohoto cíle jsou v teoretické části nejprve vysvětleny základní pojmy z oblasti vzdělávání a trhu práce. Následně je popsána role vzdělávání na trhu práce a v regionálním rozvoji. Dále je charakterizována vzdělávací soustava a trh práce České republiky a s tím spojená legislativa a základní koncepční dokumenty. V následující kapitole jsou charakterizovány všechny stupně vzdělávací soustavy Karlovarského kraje. Poslední část je věnována trhu práce, analýze volných pracovních míst evidovaných úřady práce a situaci absolventů na trhu práce. Z výsledků práce vyplývá, že především absolventů technicky zaměřených středních škol je na trhu nedostatek. Tuto situaci se snaží představitelé kraje řešit a podpořit u žáků zájem o studium technických oborů. Nabídka oborů vyšších odborných škol odpovídá potřebám trhu práce, u vysokoškolského vzdělání je situace složitější. Jednak je zde nedostatek technických oborů a druhým problémem je odchod vysokoškolských absolventů z kraje. Nicméně i v tomto případě je patrná snaha představitelů kraje o sladění vzdělávací soustavy s potřebami trhu práce.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses