Finanční leasing v českých účetních předpisech a v IFRS - Křtěnská, Andrea (2016)
Bakalářská práce se zabývá finančním leasingem podle českých účetních předpisů a podle mezinárodních účetních standardů. Nejprve je leasing definován a jsou popsány jeho druhy. Teoretická část se dále zaměřuje na finanční leasing z pohledu obou systémů. Kapitola o IFRS poukazuje také na změny, které s sebou přinese nový standard o leasinzích IFRS 16. V praktické části je řešen vzorový příklad v obou systémech, z pohledu leasingového nájemce i poskytovatele leasingu. Cílem práce je charakterizovat účetní metody v českých předpisech a mezinárodních účetních standardech a zachytit rozdíly v účtování a vykazování finančního leasingu mezi těmito systémy. Tyto rozdíly jsou popsány v závěrečné kapitole této práce.