Trest smrti - Trtková, Jana; Vondráček, Jan; Mikulová, Magdalena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou trestu smrti z pohledu historicko-právního a ekonomického, a to jak v zahraničí, tak v České republice. Předkládá aktuální obrázek o využívání trestu smrti ve vybraných státech a mapuje názor české veřejnosti na problematiku absolutního trestu. Součástí je také nákladová analýza trestu smrti. Práce se skládá jednak z teoretické, jednak z praktické části. Teoretická část představuje právní kontext trestu smrti a jeho historický vývoj v zahraničí i na našem území. S praktickou částí je propojena analýzou názorů zastánců a odpůrců trestu smrti. Praktická část obsahuje jednak komparativní analýzu vybraných států (Spojených států amerických, Čínské lidové republiky a Běloruské republiky), jednak nákladovou analýzu trestu smrti a dotazníkové šetření zaměřené na postoj české veřejnosti k trestu smrti. Práce potvrdila tezi ekonomické výhodnosti trestu smrti v porovnání s trestem doživotního odnětí svobody a z výsledků dotazníkového šetření dále vyplynul souhlas české veřejnosti s trestem smrti.
Vedoucí práce: Jan Vondráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses