Porovnání vývoje úmrtnosti v České a Slovenské republice po roce 1993 - Slabý, Michal; Langhamrová, Jana; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této bakalářské práce je poskytnout náhled na vývoj a možné změny úmrtnosti v rámci České a Slovenské republiky 20 let po rozdělení. V rámci práce je především vycházeno z dat získaných z úmrtnostních tabulek a demografických ročenek poskytnutých statistickým úřadem Evropské unie. V práci jsou vymezeny a vysvětleny základní ukazatele a metody, které se využívají při srovnávání úmrtnosti v čase a prostoru. Následně jsou vysvětleny způsoby získávání dat, která jsou potřebná pro výpočet daných ukazatelů a metod. Dále je vysvětlena úmrtnost a s ní související témata. V další části je popsán vývoj počtu obyvatel a věková struktura. Posléze práce pokračuje úmrtností na počátku života, kvalitou zdravotní péče a charakteristikou časových řad, v rámci kterých jsou též počítány specifické míry úmrtnosti. Dále se v práci nachází ukazatele střední délky života s predikcí budoucího vývoje střední délky života České a Slovenské republiky. V rámci předpovědi byla užita regresní přímka. Její výsledky byly následně porovnány s projekcí střední délky života poskytnutou Eurostatem. V závěru práce je již možné nalézt celkové zhodnocení vývoje obou populací v rámci časového intervalu 20 let od rozdělení Československa. V práci je použita řada grafů a tabulek, ve kterých je názorně vyobrazen daný jev v rámci časového intervalu. Pomocí těchto grafů a tabulek, které byly pro získání maximální srovnatelnosti tvořeny z dat získaných pouze ze statistického úřadu Evropské unie, jsou sepsány komentáře pro dané zkoumané jevy České a Slovenské republiky.
Vedoucí práce: Jana Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses