Imigrace do České republiky v letech 1989 - 2013 - Nezval, Václav; Prát, Šárka; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce se zaměřuje na analýzu imigračních procesů do České republiky v letech 1989 až 2013. Teoretická část obsahuje základní pojmy, teoretická východiska a vývoj české legislativy pro oblast migrace v období 1989 až 2013. Druhá část se zaměřuje na analýzu imigrace z pohledu celkového počtu, státní příslušnosti, regionálního rozmístění a ekonomických aktivit imigrantů a občanů cizí státní příslušnosti v České republice. Migrační pohyby jsou dle teoretických přístupů ovlivněny zejména migrační politikou zemí a globální i lokální ekonomickou a bezpečnostní situací, což se v této práci, na příkladu České republiky potvrdilo. Dlouhodobě má počet cizinců na území ČR v období 1989 až 2013 spíše rostoucí trend, počet přistěhovalých pro jednotlivé roky kolísá, v závislosti na výše uvedených faktorech, legislativě a také metodice sledování migrace. Pro celé sledované období byly nejčastějšími imigranty občané Slovenska, Ukrajiny, Vietnamu, Ruska a Polska. Tato práce může sloužit jako podklad pro další výzkum v oblasti mezinárodní imigrace do ČR.
Vedoucí práce: Šárka Prát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses