Analýza kriminality a migrace v ČR - Hlad, Pavel; Čadil, Jan; Macháček, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit vliv míry kriminality na migraci obyvatel v České republice. K tomuto účelu jsou využita panelová data shromážděná z dat Českého statistického úřadu týkající se jednotlivých krajů České republiky v 10 letém časovém období od roku 2005 do roku 2014. Vzniklý data set obsahuje 140 pozorování. K testování tohoto modelu je využito metody fixních efektů. V teoretické části je obecně popsána problematika migrace a vývoj jednotlivých modelů zabývajících se objasněním faktorů, které migraci ovlivňují, se zaměřením na neoklasickou ekonomii migrace, kterou ekonometrický model rozšiřuje o faktor kriminality. V praktické části jsou odhadnuty modely zkoumající vliv násilné a majetkové kriminality jak na migraci v rámci krajů ČR, tak na vnější imigraci do ČR. Výsledky naznačují negativní vliv obou druhů trestných činů na migraci vnitřní. Při zkoumání vlivu kriminality na emigraci z krajů ČR se potvrdil vyšší negativní vliv násilných trestných činů oproti majetkovým trestným činům. Imigrace do krajů je naopak více ovlivněna majetkovou kriminalitou. V modelu vnější emigrace se vliv míry kriminality nepotvrdil u žádného druhu trestných činů. Tato diplomová práce se pokouší odhalit vztah mezi proměnnými, pro který v současné době neexistuje ucelená teorie.
Vedoucí práce: Jan Čadil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses