Analýza systematického rizika a jeho vliv při hodnotovém investování - Mikláš, Antonín (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu systematického rizika při hodnotovém investování. V teoretické části jsou popsány veličiny, které vstupují do výpočtu hodnoty podniku metodou diskontovaných peněžních toků. Důraz je kladen hlavně na betu, složku modelu CAPM, vyjadřující vztah daného aktiva k systematickému riziku. V praktické části jsou nejprve vypočteny makroekonomické veličiny vstupující do výpočtu hodnoty podniku. V další části je pomocí různých akciových indexů a s využitím metody nejmenších čtverců vypočtena beta společností ČEZ a Philip Morris ČR. V konečné fázi je provedeno ocenění zmiňovaných společností a citlivostní analýza, která zkoumá jaký vliv má způsob výpočtu ukazatele beta na vnitřní hodnotu akcie těchto společností.