Optimalizace rostlinné stravy s využitím cílového programování - Štěpánková, Karolína (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím lineárního a cílového programování k sestavení jídelníčku z rostlinné stravy. V první kapitole je popsána teorie lineárního programování a nutričního problému, dále teorie vícekriteriálního rozhodování a cílového programování. V druhé kapitole jsou nejdříve popsány funkce vitamínů a minerálů pro lidské zdraví. Dále jsou shrnuty vědecké poznatky týkající se zdravotních výhod rostlinné stravy, díky které lze předcházet různým onemocněním, například rakovině prostaty, tlustého střeva, Alzheimerově chorobě nebo cukrovce. Práce se také zabývá studií dopadu živočišné produkce na životní prostředí. Ve třetí kapitole je aplikován model nutričního problému a cílového programování k sestavení rostlinné stravy. První část minimalizuje celkové týdenní náklady rostlinné stravy, druhá pak vážený součet odchylek od požadovaných hodnot živin a nákladů. Všechny modely jsou řešeny optimalizačním systémem LINGO.