Vlastní kapitál v akciové společnosti - Vaškovič, Miroslav (2015)
Práce se zabývá vlastním kapitálem v akciové společnosti z pohledu zákona o obchodních korporacích a českých účetních předpisů. První část se zabývá stručným pojednáním o akciové společnosti, pojednává o jejím postavení mezi jinými právními formami podnikání a základní charakteristice. Ve druhé části práce jsou zkoumány jednotlivé složky vlastního kapitálu a operace s nimi z pohledu zákona o obchodních korporacích a českých účetních předpisů. Třetí část práce se zabývá rozborem akciových společností se zaměřením na vykazování vlastních akcií a záloh na vyplácení podílů na zisku v těchto společnostech.