Měnové deriváty a jejich využití k zajištění kurzového rizika - Bartoš, Ondřej; Málek, Jiří, 1953-; Staniek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na rozbor měnových derivátů a jejich využití při zajištění kurzových rizik. V první části (kapitoly 1 a 2) je práce zaměřena na uvedení a popsání prostředí devizového trhu a dále je popsána problematika kurzového rizika. Ve druhé části (kapitoly 3 až 7) jsou popsány jednotlivé derivátové instrumenty, konkrétně měnové forwardy, devizové a měnové swapy, měnové futures a měnové opce. Při rozboru těchto kontraktů jsem se vymezil pouze na jejich využití při zajišťování kurzových rizik. Práce je teoreticky orientována, přičemž se vycházelo z tuzemských knižních publikací, zahraničních knižních publikací, informačních zdrojů různých finančních institucí a zároveň statistických údajů z reálného prostředí. Na základě kombinace teoretických poznatků a reálných dat práce dokládá, že měnové deriváty nabízí efektivní řešení zajištění kurzových rizik a jejich využití zabraňuje budoucím finančním ztrátám z negativního vývoje měnových kurzů.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses