Budoucnost stavebních spořitelen v České republice - Tsis, Hanna; Teplý, Petr, 1977-; Hejdová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Stavební spořitelny vždy vykazovaly stabilní výkonnost, ale situace se může změnit s ohledem na nové bankovní trendy. Tato bakalářská práce se zabývá současnými problémy sektoru stavebních spořitelen v ČR a možnostmi jejich budoucího vývoje. Analýza ukázala, že současná ekonomická situace na bankovním a finančním trhu nepříznivě ovlivnila jak sektor stavebních spořitelen, tak i bankovní sektor jako celek. Období nízkých hypotečních sazeb, a zároveň snížení státní podpory zapříčinily pokles zájmu klientů o úvěry ze stavebního spoření. Jedním z faktoru, který výrazně ovlivní budoucnost sektoru stavebního spoření je existence statní podpory a její výše. Provedená analýza historického vývoje stavebních spořitelen jako celku vedla k závěru, že postupné snižování státní podpory následovalo zhoršení finanční pozice jednotlivých stavebních spořitelen, o čemž svědčí dlouhodobý pokles ukazatele rentability vlastního kapitálu, který, podle mé predikce, ke konci roku 2020 poklesne na hodnotu 7,8 %.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses