Analýza využitelnosti vybraných ekonomických softwarů v manažerském účetnictví - Křehnáčová, Aneta (2016)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat využitelnost zvolených ekonomických softwarů ve vybraných úlohách manažerského účetnictví. V teoretické části jsou shrnuty poznatky související s manažerským účetnictvím a ekonomickými softwary. V praktické části jsou vybrány vhodné softwary pro analýzu. Nejprve je s pomocí informací veřejně dostupných z webových stránek výrobců ověřen předpoklad využitelnosti potenciálně vhodných produktů pro podporu vybraných úloh manažerského účetnictví. Z uvažovaných možností jsou poté vyřazeny ty produkty, které nesplňují podmínku volné dostupnosti. Seznam uvažovaných produktů je následně zúžen pouze na ty nejvíce rozšířené v ČR. S ohledem na výše popsaná kritéria byly jako vhodné pro další analýzu vybrány produkty HELIOS Red, Money S3, POHODA a PREMIER System. U každého z nich je analyzována schopnost členění nákladů, tvorby kalkulací, sestavení rozpočtů, exportování dat do MS Excel a uživatelská přívětivost. Výsledkem analýzy je zjištění, že, s ohledem na zvolená kritéria, je jediným softwarem vhodným pro využití v manažerském účetnictví PREMIER System. V tomto softwaru je na modelovém příkladu předvedena tvorba konkrétní kalkulace.