Účtovné zobrazenie dotácií na Slovensku na príklade Prešovského samosprávneho kraja - Jurčenko, Tomáš (2016)
Téma verejného sektora a verejných financií je často diskutovaná v médiach. Jedná se o špecifickú oblasť, ktorá isto mnohých zaujíma, avšak dostatočné a kvalitné informace o nej chybajú. Štruktura orgánov štátu je pre väčšinu neprehľadná a štát je vnímaný v negativnom podtóne s ohľadom na nehospodárnu či neefektivnu činnosť. Prierezový pohľad na výstavbu a rozpočty verejnej správy, v členení na štátnu a územnú samosprávu, má preto nasvietiť tienisté stránky tejto témy. Plynule na ňu naväzuje hlavný cieľ tejto práce, teda pohľad na účtovnictvo vo veřejnom sektore Slovenskej republiky so zameraním na dotácie v územnej samospráve. Práve dotácie sú nástrojom, ktorý značne ovplyvňuje pohľad verejnosti na štátne orgány. Nemenej dôležitým faktom je, že dotácie ovplyvňujú hospodárenie účtovných jednotiek. Konkrétne príklady ukážu, ako sa dotácie v účtovnictve subjektov územnej samosprávy, rozpočtových a príspevkových organizací v ich zriaďovateľskej pôsobnosti zobrazujú.