Vliv institucionálního nastavení na současnou tvorbu environmentálních strategií ve městech ČR - Dubová, Lenka (2016)
Města hrají důležitou roli z hlediska možných rizik a dopadů změny klimatu. Po celém světě se zvyšují zkušenosti s adaptací ve veřejném i soukromém sektoru. Tato diplomová práce hodnotí dosavadní tvorbu adaptačních strategií ve městech České republiky za využití institucionální analýzy dle IAD framework. Cílem práce je identifikovat nejčastější překážky v procesu tvorby adaptačních strategií a navrhnout možná řešení. Metodou sběru dat jsou hloubkové rozhovory s klíčovými aktéry ve městech Plzni, Praze a Brně. Mezi identifikované překážky patří nedostatek politické podpory, odlišná úroveň zkušeností s přípravou koncepčních dokumentů a problém s finančními prostředky na realizaci adaptačních opatření. Mezi navržená řešení patří prohloubit spolupráci mezi samosprávou a neziskovým sektorem a mezi úředníky a volenými zástupci ve městě se zaměřením na lepší výměnu informací. Lze doporučit i koncepční identifikaci a popsání problémů ve městě, což může pomoci čerpat dotace například z programu LIFE na realizaci adaptačních opatření.