Současné trendy na OTC derivátových trzích - Šimko, Marek (2016)
Cílem této diplomové práce je identifikovat a vyhodnotit aktuální trendy na jednom z největších segmentů finančních trhů ve světle regulatorních změn, které doposud nebyly zcela implementovány ve všech klíčových jurisdikcích. Úvodní část se zaměřuje na současný stav a vysvětlení post-krizových opatření směřujících k zajištění vyšší míry transparentnosti a stability celého systému. Následují kapitoly poskytující analýzu klíčových prvků přispívajících k dílčím trendům, přičemž tyto poznatky vycházejí ze studií publikovaných předními světovými univerzitami a centrálními bankami. Pozornost je rovněž věnována alternativním konceptům fungování těchto trhů a případným dopadům do reálných transakcí. Závěrečná část analyzuje praktické implikace v podobě zvýšených nákladů na realizaci obchodů a nastiňuje možný výhled do budoucnosti OTC derivátových trhů. Celý text je doprovázen četnými komentáři autora a porovnáním mezi obchodně největšími regiony z hlediska velikosti podkladových aktiv.