Vliv účetní profese na rozvoj účetnictví v ČR - Polachová, Kateřina (2016)
Práce pojednává o účetní profesi, jejím sdružování v jednotlivých profesních organizacích a o její vzájemné spolupráci. Vzájemná spolupráce profesních organizací, spolu se zástupcem akademické půdy, vyústila ve vznik nezávislé odborné organizace Národní účetní rady (NÚR). Dále se práce zabývá vlivem interpretací NÚR na české účetní předpisy, konkrétně se zaměřuje na interpretace, které byly zapracovány do novely prováděcí Vyhlášky pro podnikatele a do novely zákona o účetnictví. Zkoumá interpretace, které vznikly jako reakce na novelu zákona o účetnictví. V neposlední řadě je součástí práce dotazníkové šetření, prostřednictvím kterého je zkoumáno povědomí o NÚR, interpretacích mezi hlavními účetními a řídícími pracovníky účetních jednotek, a míru jejich použití v praxi.