Životní pojištění v produktivním a předdůchodovém věku - Kamenský, Jan (2016)
Životní pojištění jako nástroj sloužící ke krytí rizik využívá nejen populace v produktivním věku, ale stále více bychom se měli zamýšlet i nad použitím tohoto produktu v předdůchodovém a důchodovém věku. S ohledem na demografický vývoj populace můžeme očekávat nárůst počtu osob ve vyšším věku, které budou mít zájem o využívání produktů životního pojištění jakožto nástrojů ke krytí rizik. V úvodu práce uvádíme dotazníkový průzkum potenciálních zájemců o pojištění, který informuje o preferencích k jednotlivým typům pojištění. Dále se v práci zaměřujeme na dvě výrazná rizika pro osoby v produktivním věku, riziko invalidity a závažných onemocnění. V dalších částech poté analyzujeme český, evropský a americký pojistný trh s ohledem na kategorii osob v předdůchodovém věku. Na závěr práce autor vydává doporučení pro produktové inovace na českém pojistném trhu.