Komparace vykazování leasingu dle ČÚS a IFRS - Duong, Thanh Dat (2016)
Cílem této diplomové práce je porovnání účetního vykazování leasingu dle české legislativy a IFRS. Pojednává o rozdílných pravidlech a principech uvedených předpisů, které mají zároveň odlišný dopad na účetní výkazy pronajímatele i nájemce. Diplomová práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vymezeny základní definice v oblasti leasingu, jeho obecné výhody a rizika včetně jeho porovnání s ostatními formami financování aktiv podniku. Dále je zde popsán a vysvětlen obecný postup vykazování leasingu dle obou předmětných předpisů z pohledu pronajímatele i nájemce. Praktická část obsahuje aplikaci poznatků získaných z teoretické části na reálnou leasingovou smlouvu včetně závěru týkajícího se dopadu na účetní výkazy.