Faktoring v účetnictví a praktický pohled - Marková, Kristýna (2016)
Tato diplomová práce se zabývá finančním nástrojem zvaným faktoring, který spočívá v postoupení pohledávek před datem splatnosti na faktoringovou společnost, která posléze přebírá správu pohledávek a zároveň poskytuje původnímu věřiteli téměř okamžité doplnění likvidity. Právní úprava této metody financování není dořešena, a proto je třeba vycházet především z ekonomické podstaty uzavíraných smluv. Ty mohou být postaveny v zásadě dvojím základním způsobem: na regresní a bezregresní bázi v závislosti na míře přebíraného rizika spolu s přechodem vlastnictví pohledávky. Pochopení tohoto fundamentálního rozdílu je klíčové pro správné účetní vykázání, které by mělo odrážet nejen účetní zásady, ale i respektovat daňové a další dopady.