Faktoring v účetnictví a praktický pohled - Marková, Kristýna; Roubíčková, Jaroslava, 1954-; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato diplomová práce se zabývá finančním nástrojem zvaným faktoring, který spočívá v postoupení pohledávek před datem splatnosti na faktoringovou společnost, která posléze přebírá správu pohledávek a zároveň poskytuje původnímu věřiteli téměř okamžité doplnění likvidity. Právní úprava této metody financování není dořešena, a proto je třeba vycházet především z ekonomické podstaty uzavíraných smluv. Ty mohou být postaveny v zásadě dvojím základním způsobem: na regresní a bezregresní bázi v závislosti na míře přebíraného rizika spolu s přechodem vlastnictví pohledávky. Pochopení tohoto fundamentálního rozdílu je klíčové pro správné účetní vykázání, které by mělo odrážet nejen účetní zásady, ale i respektovat daňové a další dopady.
Vedoucí práce: Jaroslava Roubíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses