Účetní výsledek hospodaření a jeho úprava na základ daně z příjmů právnických osob - Dušilová, Zuzana; Gluzová, Tereza; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stanovení základu daně z příjmů právnických osob. Jejím cílem je popsat úpravu výsledku hospodaření na základ daně z příjmů se zaměřením na daňovou uznatelnost účetních nákladů a odlišnosti mezi účetními a daňovými rezervami, opravnými položkami a odpisy. Zvolenou problematiku nejdříve popisuji ve dvou teoretických částech. V první části popisuji účetnictví a pravidla pro jeho vedení v souladu s českými právními předpisy. Ve druhé části kromě popisu základních pojmů jako poplatník daně z příjmů, zdaňovací období a předmět daně, vysvětluji dopady některých účetních položek na základ daně z příjmů. V poslední praktické části aplikuji veškeré zjištěné poznatky na praktický příklad a znázorňuji celý průběh stanovení daňové povinnosti od úpravy výsledku hospodaření na základ daně po sestavení daňového přiznání. Ve své práci jsem došla k závěru, že úprava výsledku hospodaření na základ daně a stanovení daňové povinnosti je velmi složitý proces, což vyplývá ze značně komplikovaného českého daňového systému.
Vedoucí práce: Tereza Gluzová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses