Analýza účetních a daňových dopadů pohledávek - Pastvová, Barbora (2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na pohledávky a jejich vnímání z hlediska právního, účetního a daňového a taktéž se věnuje jejich klasifikaci do různých skupin. Zejména se však věnuje problému nedobytnosti pohledávek a možnostem, jak tuto skutečnost zohlednit v účetnictví prostřednictvím snížení jejich hodnoty opravnými položkami a odpisem, a to v souladu s účetními a daňovými právními normami. Popisuje také různé způsoby zajištění pohledávek prostřednictvím finančního trhu. V poslední kapitole analyzuje evidenci a složení pohledávek konkrétní společnosti, její úspěšnost a způsoby domáhání se svých práv na úhradu dlužné částky.