Anomálie na finančných trhoch z pohľadu behaviorálnych financií - Máčayová, Miroslava; Stádník, Bohumil; Vacek, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Teória efektívnych trhov vo všeobecnosti vykresľuje finančný trh ako priestor s dokonalou informovanosťou a absolútnou racionalitou. Podľa nej cena každého finančného nástroja v každom okamihu plne odráža všetky dostupné informácie a popiera existenciu zle ohodnotených inštrumentov. Moja bakalárska práca sa túto teóriu do istej miery snaží poprieť a prostredníctvom popisu hlavných téz teórie behaviorálnych financií vysvetľuje, že na finančnom trhu sa jedinci nesprávajú vždy racionálne a ich správanie často ovplyvňujú emócie. Tento psychologický fenomén má za následok, že na finančných trhoch sa vyskytujú určité anomálie. Tieto odchýlky od normálu majú veľa vysvetlení. Jedným z predpokladov je, že ceny inštrumentov majú tendenciu rásť pomalšie ako klesať. Táto odlišná dynamika cenových vzostupov a zostupov je v mojej práci vysvetlená teóriou čiernych labutí, ako existencie neočakávaných, ale kurzotvorných informácií. Ako ďalšia odchýlka od normálu, majúca podporu v psychológii investorov je popísaná teória guľatých čísiel. Tento fenomén predpokladá, že investori majú vedome či podvedome tendenciu vnímať okrúhle sumy inak, ako ostatné. Obidva tieto predpoklady boli v rámci mojej práce preskúmané a empirické výsledky z veľkej časti dokázali, že tieto dva psychologické efekty prispievajú k existencii odchýlok od normálu a potvrdzujú výskyt určitej neracionality na finančnom trhu.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses