Vzdělávání a vzdělávací soustava Jihočeského kraje a její vazba na trh práce. - Veselá, Barbora (2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou vzdělávání a vzdělávací soustavy Jihočeského kraje a její návaznosti na tamní trh práce. Hlavním cílem práce je vyhodnotit, zda vzdělávací soustava odpovídá vhodně potřebám pracovního trhu a pokud nikoli, posoudit možné příčiny nesouladu. Teoretická část práce poskytuje svým zpracováním prostor pro část praktickou, jež přináší analýzy a dílčí závěry směřující ke splnění předem vytyčeného cíle. Z analytického zpracování statistických dat plyne, že ač Jihočeský kraj patří mezi nejúspěšnější kraje, co se trhu práce týče, určitý prostor pro zlepšení návaznosti vzdělávací soustavy na potřeby zaměstnavatelů zde je. Vzdělávací soustava poskytuje dostatečné množství technických oborů, které jsou zaměstnavateli preferovány, nicméně zájem studentů o ně je zatím nízký, ač vývoj v posledních letech naznačuje možnou změnu. Přidanou hodnotu a tím pádem i význam diplomové práce spatřuji v tom, že jak životní etapa vzdělávání se, tak životní etapa participace v pracovním prostředí jsou natolik dlouhé, významné a jedince formující, že zpracování podobných témat je přínosem samo o sobě. Zároveň takto rozsáhlá analýza na obdobné úrovni pro Jihočeský kraj zatím nebyla zpracována.