Využití nutričního problému v praxi - Salačová, Naďa (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nutričního problému v praxi, konktrétně vytvořením výživového plánu pro profesionální sportovce, basketbalisty. Hlavním cílem je minimalizování nákladů jídelníčku na jeden nebo pět dní, při dodržení všech omezujících podmínek na nutriční hodnoty, kterými jsou energetická hodnota a denní množství bílkovin, sacharidů a tuků. Budou vytvořeny celkem 4 modely jídelníčků, dva pro muže a dva pro ženu, protože každý má specifické požadavky na rozložení živin ve stravě. Dalším cílem je implementace těchto jídelníčků do praxe a jejich využití jako realizovatelný výživový plán, který je flexibilní k měnícím se potřebám sportovců. Optimální řešení pro všechny čtyři modely bude nalezeno pomocí modelovacího systému LINGO.