Možnosti propojení optimalizačních modelů a logistických technologií - Vrbická, Jitka (2016)
Tato práce se zabývá propojením optimalizačního modelu smíšeného lineárního programování s logistickými technologiemi. Pro dosažení cíle je práce rozdělena na dvě části. V první části je uvedena potřebná teorie týkající se lineárního programování a logistiky. Druhá část se zaměřuje na samotný optimalizační model a jeho propojení s metodou JIT. V této části je také popsána aplikace vytvořená v tabulkovém kalkulátoru MS Excel, která tento problém následně řeší. Aplikace je propojena s optimalizačními softwary Lingo a MPL for Windows. V závěru práce je demonstrována funkčnost aplikace na ilustrativním příkladu a optimalizační programy jsou porovnány na základě zjištěných údajů. Na základě shromážděných dat lze říci, že optimalizační model je vhodným nástrojem k optimalizaci dodavatelských řetězců.