Makroekonomický vývoj ČR a Slovenska po vstupu do EU - Vargová, Alžbeta (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj České a Slovenské republiky po vstupu do Evropské unie a srovnání s vývojem ekonomik Visegrádské čtyřky. Pozornost je věnována především ukazateli HDP. Dále se práce zabývá reálnou konvergencí České a Slovenské republiky k průměru EU-28 a faktory, které mají na konvergenci vliv. Reálná konvergence je ovlivněna faktory, jako jsou produktivita práce, zaměstnanost a nezaměstnanost, ale je zde zmíněn i demografický faktor stárnutí populace a faktor vzdělanosti populace. Práce také analyzuje průběh nominální konvergence v zemích V-4.