ČR po vstupu do EU - změny konkurenceschopnosti - Trunečková, Alena (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami konkurenceschopnosti České republiky po vstupu do Evropské unie. Jejím cílem je analýza metodologie měření konkurenceschopnosti prováděné Světovým ekonomickým fórem pomocí multikriteriálních ukazatelů a srovnání vývoje konkurenceschopnosti ČR po vstupu do EU. V teoretické části se práce zaměřuje na vysvětlení pojmu konkurenceschopnost a na jeho vymezení na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, zmiňuje strategie podporující snahu zemí o konkurenceschopnost a také instituce zabývající se měřením konkurenceschopnosti. Bakalářská práce dále zkoumá jednotlivé pilíře Zprávy o globální konkurenceschopnosti. V praktické části vychází práce zejména ze Zpráv o globální konkurenceschopnosti z let 2015-16 a 2010-11. Porovnává současný stav konkurenceschopnosti České republiky s rokem 2010-11, čímž zjišťuje, k jakým změnám v konkurenceschopnosti České republiky došlo. Naměřené hodnoty jsou také srovnávány s průměrnými hodnotami vyspělých ekonomik.