ČR po vstupu do EU - změny konkurenceschopnosti - Trunečková, Alena; Nečadová, Marta; Kulbakov, Nikolay; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami konkurenceschopnosti České republiky po vstupu do Evropské unie. Jejím cílem je analýza metodologie měření konkurenceschopnosti prováděné Světovým ekonomickým fórem pomocí multikriteriálních ukazatelů a srovnání vývoje konkurenceschopnosti ČR po vstupu do EU. V teoretické části se práce zaměřuje na vysvětlení pojmu konkurenceschopnost a na jeho vymezení na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, zmiňuje strategie podporující snahu zemí o konkurenceschopnost a také instituce zabývající se měřením konkurenceschopnosti. Bakalářská práce dále zkoumá jednotlivé pilíře Zprávy o globální konkurenceschopnosti. V praktické části vychází práce zejména ze Zpráv o globální konkurenceschopnosti z let 2015-16 a 2010-11. Porovnává současný stav konkurenceschopnosti České republiky s rokem 2010-11, čímž zjišťuje, k jakým změnám v konkurenceschopnosti České republiky došlo. Naměřené hodnoty jsou také srovnávány s průměrnými hodnotami vyspělých ekonomik.
Vedoucí práce: Marta Nečadová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses