Prostorové šetření rentability evropských společností za rok 2013 - Helcl, Jan (2016)
Cílem práce je posoudit úspěšnost podniků ve vybraných odvětvích na území Evropské unie prostřednictvím ukazatelů rentability. Konkrétně se jedná o rentabilitu vlastního kapitálu, rentabilitu celkového kapitálu v čisté podnikové podobě a rentabilitu celkového kapitálu v hrubé obecné podobě. Pro lepší porozumění byl proveden také rozklad na příčinné ukazatele. Nejúspěšnějším odvětvím byla Výroba usní a výrobků z usní. Naopak nejméně úspěšná byla Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy. Úspěšné státy se nacházejí spíše na severu Evropy, ve státech jižní Evropy se podnikům dařilo méně. Česká republika dosahovala nadprůměrných výsledků ve všech ukazatelích.