Zdanění loterií a financování sportu - Jeníková, Michaela; Sedmihradská, Lucie; Kouba, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá zdaněním loterií a jiných podobných her v České republice. Hlavním cílem je zmapovat, jak se změnilo zdanění loterií v posledních pěti letech a zjistit, jaký je jeho vliv na financování sportu. Zaměřila jsem se konkrétně na financování profesionálního fotbalu. Při zpracovávání dat byly využity tyto metody: rozbor právních norem v oblasti zdanění loterií, případová studie a analýza výkazů zisků a ztrát společnosti FK Jablonec, a. s. Bylo zjištěno, že nejvýznamnější změny v oblasti loterií přinesly dvě hlavní novely účinné od 1. ledna 2012 a od 1. ledna 2014. Od roku 2014 se stal klíčovým subjektem v oblasti financování sportu Český olympijský výbor. Loterijní společnosti mu poskytují peněžité dary, které Český olympijský výbor dále přerozděluje jednotlivým sportovním klubům. Hlavním výsledkem zkoumání je to, že změny ve zdanění loterií mají negativní dopad především na mládežnický fotbal. Profesionální fotbal v Jablonci nad Nisou nebyl těmito změnami téměř dotčen, jelikož obchodní společnosti jako je FK Jablonec, a. s. nemohou inkasovat příjmy z loterií.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses