Financovanie vysokého školstva v Slovenskej republike a Austrálii - Morochovičová, Miriam; Urbánek, Václav; Kramata, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Význam terciárneho vzdelávania v posledných rokoch rastie, keďže kvalitný vysokoškolský systém a vysoké percento vysokoškolsky vzdelaných ľudí je základným predpokladom rozvoja krajiny. Táto bakalárska práca porovnáva zásadne odlišné systémy financovania vysokého školstva vo vybraných krajinách, a to financovanie vysokého školstva v Slovenskej republike založené na princípe dotácii verejným sektorom a naopak austrálsky systém fungujúci na princípe odloženého školného. Analýza jednotlivých modelov financovania terciárneho vzdelávania predkladá hlavné výhody a nevýhody úspešného austrálskeho systému a na základe týchto poznatkov podáva určité návrhy k implementácii výhodných rysov financovania vysokého školstva v Austrálii na Slovensku. Za výhody môžeme považovať presun čiastočnej záťaže z verejného na súkromný sektor, skvalitnenie a zámerné nepredlžovanie štúdia ako aj dodatočný tok finančných prostriedkov do vysokoškolského vzdelávania. V prípade implementácie formy odloženého školného do slovenského vysokoškolského systému je potrebné brať do úvahy aktuálnu sociálnu situáciu v Slovenskej republike ako aj vysoké administratívne náklady spojené so zavedením nového systému. K úspechu reformy vysokého školstva by mohla domôcť optimalizácia výšky školného ako aj obmedzenie spoplatneného štúdia len na niektoré odbory.
Vedoucí práce: Václav Urbánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses