Behaviorální finance a vybrané aplikace na kapitálovém trhu - Neubauerová, Lucie; Veselá, Jitka; Musílek, Petr, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práce se zabývá tématikou behaviorálních financí a jejich vymezení vůči postulátům tradičních ekonomických teorií jak na úrovni jednotlivce, kde se vymezují vůči normativní teorii očekávaného užitku, tak na globální úrovni, kde rozporují platnost teorie efektivních trhů. Na obou úrovních přiblížím teoretická východiska behaviorálních financí a doplním je empirickými důkazy na základě vlastních provedených analýz. Na úrovni jednotlivce budu zkoumat nejčastější behaviorální předsudky a jejich vliv na chování investorů. Jde o doložené psychologické a emotivní distorze lidského jednání, které způsobují, že se člověk v realitě nerozhoduje jako čistě racionální homo economicus. Pomocí dotazníkového šetření budu sledovat rozhodovací proces lidí a jejich sklon podléhat vybraným předsudkům. Vycházejíce ze zpochybnění racionality homo economicus, příznivci behaviorálních financí tvrdí, že trh nedokáže samovolně napravit distorze způsobené iracionálními jedinci na trhu a z toho důvodu nemůže být efektivním. V práci provedu analýzu Halloween efektu jakožto jedné ze zdokumentovaných kalendářních anomálií, jejichž existence slouží jako základ argumentace behaviorálních ekonomů. Výsledky empirického výzkumu na národních burzovních indexech doplním porovnáním rozvinutých trhů USA, Anglie, Japonska a Německa se zeměmi emergin markets.
Vedoucí práce: Jitka Veselá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses