Servis počítačů - aplikace úlohy obchodního cestujícího - Ryglová, Michaela (2016)
Úloha obchodního cestujícího je nejznámějším typem okružních dopravních problémů. Tato práce se zabývá řešením úlohy obchodního cestujícího s cílem minimalizace najetých kilometrů a důrazem na zákaznické požadavky s využitím dat od firmy CTR s.r.o. Kromě základního modelu jsou zde využity i modifikace matematického modelu úlohy a to úloha s tvrdými časovými okny a úloha s měkkými časovými okny. K praktickému řešení je použit modelovací jazyk v optimalizačním softwaru LINGO. Optimální řešení byla nalezena pro úlohu obchodního cestujícího a její modifikace. Nejdelší cestu 40,2 km dává modifikace s měkkými časovými okny, ale nejvíce klade důraz na zákaznické požadavky. Nejkratší cesta 24 km byla nalezena pomocí základní úlohy obchodního cestujícího, zde ale nejsou uvažovány žádné požadavky.