Účetní a daňové aspekty zaměstnaneckých benefitů - Kudláčková, Kristýna; Janhubová, Jaroslava, 1965-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Práce se věnuje průzkumu a analýze uplatňování zaměstnaneckých výhod jako formy benefitu poskytované zaměstnavateli zaměstnancům ke mzdě z pohledu českých právních předpisů se zaměřením na jejich účtování a daňový režim. V teoretické části nejprve rozebírá téma motivace zaměstnanců v pracovním procesu a popisuje nejznámější motivační teorie. Práce se snaží poukázat na propojení systému sociální politiky, systému hodnocení a odměňování s úrovní zaměstnanecké spokojenosti a jejím vlivem na kvalitu pracovního výkonu. Zaměstnanecké benefity jsou moderním nástrojem personální politiky, jak odměňovat, motivovat a uspokojovat zaměstnance. Z jiného pohledu však mohou být považovány za legální nástroj snižování daňové povinnosti na straně zaměstnavatele. Hlavní pozornost je v této práci věnována hlavně účetnímu zobrazení a daňovému režimu vybrané skupiny benefitů, které doplňují názorné příklady. Praktická část je zaměřena na průzkum uplatňování zaměstnaneckých výhod v konkrétní společnosti a na základě jejich analýzy posuzuje jejich vliv na pracovní spokojenost zaměstnanců. Na základě zjištěných informací hodnotí poskytování benefitů ve společnosti a přináší možná doporučení.
Vedoucí práce: Jaroslava Janhubová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses