Koncepční změny v pojetí leasingu dle IFRS - Betáková, Simona (2016)
Bakalářská práce na téma "Koncepční změny v pojetí leasingu dle IFRS" se zabývá vykazováním leasingu podle IFRS. Jejím cílem je analyzovat změny, ke kterým došlo v rámci konvergenčního projektu mezi IASB a FASB. Práce přechází přes historický vývoj standardu upravujícího leasing k stávající úpravě, která je zakotvena v IAS 17. Dále popisuje důvody vedoucí ke konvergenčnímu procesu a zaměřuje se na Projekt Leasingy. Ten přinesl dva návrhy standardu a jeden finální standard IFRS 16, u kterých hlavní změnou bylo zavedení pojmu "právo k užívání aktiva". V poslední části práce jsou zkoumány účetní závěrky leteckých společností, neboť právě ty by měly být novým standardem značně ovlivněny. Výzkum potvrzuje oblíbenost operativního leasingu u těchto společností a v závěru je nastíněn dopad standardu na konkrétní společnost.