Analýza migrace v ČR na úrovni okresů - Houšková, Helena (2016)
Bakalářská práce se zabývá vnitřní migrací obyvatel v České republice, a to na úrovni okresů. Cílem je vysvětlit relativní počet přistěhovalých do jednotlivých okresů, relativní počet vystěhovalých z okresů a zejména jejich rozdíl - přírůstek v roce 2013 za pomoci různých faktorů, jako je například kriminalita, nezaměstnanost, rozloha apod. Jsou jmenovány zvolené faktory a odhadnut jejich vliv na relativní počet přistěhovalých, vystěhovalých a přírůstek. Je provedena samotná analýza a jsou postupně sestaveny tři různé modely pro vysvětlení přírůstku obyvatel. V prvním modelu jsou zahrnuty všechny okresy, ve druhém je vynechán okres Hlavní město Praha, Praha-východ a Praha-západ a v posledním modelu je kromě předchozích ještě vynechán okres Brno-město a Ostrava-město. Při porovnání modelů zjišťujeme, že všechny tři modely jsou velmi podobné a jen u některých faktorů se potvrdil jejich předpokládaný vliv na přírůstek obyvatel.