Učení business rules z výsledků dolování GUHA asociačních pravidel - Vojíř, Stanislav (2016)
V současném vysoce-konkurenčním prostředí je pro podniky velmi důležité, aby jejich informační systémy nejen co nejefektivněji podporovaly stávající podnikové procesy, ale aby se zároveň byly schopny se dynamicky přizpůsobovat měnícímu se prostředí. Stále více se prosazují snahy vzájemně oddělit aplikační a business logiku v rámci informačních systémů, přičemž jedním z vhodných prostředků pro záznam business logiky je využití business rules. Business rules jakožto jednoduchá a srozumitelná pravidla je možné využívat nejen pro shromažďování znalostí v rámci podniku, ale také pro aktivní rozhodování a řízení podnikových procesů. Ačkoliv je business rule přístup využíván již téměř 20 let, jednotlivé specifikace a možné aplikace business rules jsou stále předmětem aktivního výzkumu i praktického vývoje. Nevýhodou business rules je velká náročnost jejich získávání - pravidla jsou obvykle zadávána ručně prostřednictvím doménových expertů. Jedním z problémů, na které je zaměřen aktuální výzkumu v této oblasti, je možnost (polo)automatického získávání business rules z jiných zdrojů - podnikových dokumentů či historických dat. Získávání business pravidel z historických podnikových dat je věnována také tato práce. Hlavním cílem této disertační práce je navrhnout a ověřit metodu (polo)automatického učení business rules za využití dolování asociačních pravidel. Asociační pravidla jsou známou data miningovou metodou objevování zajímavých vztahů v datech, přičemž nalezené vztahy jsou srozumitelné a vysvětlitelné. Tato srozumitelnost napomáhá možnosti využívat je pro učení business pravidel. K učení business pravidel lze využívat nejen jednoduchá asociační pravidla získávaná pomocí algoritmu Apriori či FP Growth, ale také složitější asociační pravidla získávaná za využití metody