Rozdíly mezi nominální a efektivní sazbou daně právnických osob v období 1995 - 2014 - Pelouch, Jan (2016)
Implicitní sazba je jedním z nejefektivnějších způsobů pro porovnání daňového zatížení jak mezi jednotlivými zeměmi, tak vývoje daňového zatížení v čase v jedné zemi. Tato práce je zaměřena na analýzu implicitní sazby z příjmů korporací. Je zde popsána hodnota implicitní sazby jednotlivých států EU za období 1995 až 2012 i hodnota efektivní daňové sazby z příjmů korporací za období 2008 až 2014, čímž byla zjištěna vysoká míra korelace mezi těmito sazbami. Hlavní část práce je zaměřena na vývoj implicitní sazby z příjmů korporací v České republice mezi lety 199 až 2012 a identifikaci hlavních faktorů, které způsobily rozdíly mezi implicitní a statutární sazbou daně. Největší rozdíly mezi těmito sazbami a zároveň největší výkyvy byly pozorovány v prvních letech sledovaného období. Od roku 1998 se sazby postupně přibližují. Jako faktor, který nejvýznamněji ovlivňuje implicitní sazbu daně z příjmů korporací byla identifikována Statutární sazba daně.