Ekonometrická analýza ceny mobilních telefonů - Nešpor, Radim (2016)
Práce se zabývá ekonometrickou analýzou ceny mobilních telefonů na základě vybraných parametrů. Cílem této práce je zjistit, které z vybraných parametrů mají vliv na výslednou cenu nového mobilního telefonu a jakým způsobem ji ovlivňují. V teoretické části se nejdříve zabývám regresním modelem a určováním statisticky významných proměnných a významnosti modelu jako celku. Dále pak představím různé postupy pro hledání a výběr nejlepšího odhadu modelu. V této práci se zaměřím na tři postupy výběru vysvětlujících proměnných, a to: výběr nejlepší podmnožiny, postupný výběr vpřed a postupný výběr zpět. Nakonec se ještě zmíním o zjišťování multikolinearity a testování heteroskedasticity. V druhé části pak aplikuji jednotlivé postupy výběru vysvětlujících proměnných a pro každý z nich, na základě kritérií stanovených v první části, vyberu nejvhodnější model. Vybrané modely nakonec porovnám mezi sebou a určím ten nejlepší z nich.