Úloha systému měnového kurzu ve vybraných ekonomikách - Matoušek, David (2016)
Bakalářská práce se zabývá důsledky volby systému měnového kurzu, a zda má vybraný systém měnového kurzu zásadní vliv na vývoj ekonomiky. V první části jsou vymezeny systémy měnových kurzů a faktory ovlivňující volbu systému měnového kurzu. Ve druhé části jsou charakterizovány vybrané ekonomiky z pohledu sledovaných veličin (HDP, inflace a saldo běžného účtu). Třetí část práce obsahuje analýzu, která byla provedena na základě dat z Eurostatu a OECD. Práce prokázala, že volba systému měnového kurzu nemusí mít zásadní vliv na vývoj ekonomiky v některých zemích.