Deflácia a menová politka - Vošková, Martina; Koderová, Jitka; Kaimova, Nadira; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práca sa zameriava na priblíženie rôznych perspektív nazerania na defláciu, jej delenie, pozitívne a negatívne konotácie, definovanie role monetárnej politiky vo vzťahu k deflácií a menových nástrojov s dôrazom na nekonvenčných. Posledná časť aplikuje teoretické poznatky na vývoj vo Švajčiarsku, popisuje kroky SNB v období 2008-2016, približuje najskôr predpovedané a následne ich reálne dopady, dokumentuje vývojom dát a hodnotí jednotlivé monetárne kroky. Teoretická časť sa prikláňa k prevažujúcemu ekonomickému prúdu, považuje defláciu za negatívnu a dožaduje sa jej eliminácie. Každý z krokov SNB bol kontroverzným, práca otvára otázku nutnosti intervencií z roku 2009, vysvetľuje dôvody zásahov 2011 a stratégie exitu z 2015, neopomína ani negatívne konsekvencie a načrtá témy odborných diskusií, ktoré intervencie vo Švajčiarsku spustili. V závere sa dotýka témy negatívnej úrokovej sadzby ako nekonvenčného monetárneho nástroja.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses